tisdag 22 juni 2010

Frost, livräddning av brandliljor, kompost & pelargoner

I förrgår fick alla blommor i krukor och urnor i normal storlek flytta in i växthuset och resten fick fiberduk över sig. Det skulle bli kallt och det vart det, kl 06.00 var det - 4 ´C MEN nu är det vår igen. Redan 14´C fast klockan bara är 09.00.
I många år har det funnits ett bestånd med vackra brandliljor i en liten skogsdunge en bit ovanför växthuset. Där har det nu blivit fårhage. Jag och svärmor trodde att liljorna redan blivit uppätna av mina lurviga vänner men ICKE. Så igår var det livräddning på dom som stack upp. Dom fick flytta till trygga platser bakom sommarstugan.
Dit har även min ros F.J.Grootendorst, min pion Karl Rosenfield, en jättedaggkåpa och ett litet gulligt exemplar av årets perenn - koreansk plymspirea fått bosätta sig. Det börjar bli ganska mycket blommer där bakom stugan bland allt ogräs. Det kommer ett kort här på bloggen när jag klippt bort lite OGRÄS så att alla blommor syns.
Jag måste sätta in ännu en bild på min kompost och berätta att jag tycker det är så fantastiskt roligt att ha en riktig kompost. Det är så ljuvligt att kunna slänga allt komposterbart där och slippa slänga det i soporna i en plastpåse och därmed bygga på sopberget.
Bredvid har jag med hjälp av sambo och svärfar byggt en pallkompost för allt trädgårdsavfall förutom pelargonblad som hamnar i hushållskomposten.
En liten bild från förra sommaren får representera mitt nästa inlägg.
Jag orkar inte plantera om mina pelargoner i februari när man ska så plantera om så mina får ny jord på sommaren och dom klarar det oxå. Det är så härligt att titta på pelargoner dagen efter dom fått ny jord, det är precis som om dom blir lite malliga och sträcker lite extra på sig.
Just nu är bara översta trappsteget fyllt med pelargoner men om någon vecka eller två så blir det nog lite mer på min pelargontrappa som min älskade sambo bad att få av grannen för två år sen. Dom skulle trappan men då sa min sambo att den där vill nog Birgitta ha och ställa pelargoner på. Gissa om jag vart GLAD!

2 kommentarer:

Ulrika med galningar! sa...

Hej! Vad duktig du är, men du stannar väl upp och njuter av det oxå. Kramar från oss i Tibro.

Anonymous sa...

Fina pellisar trots regn och kyla. Roligt att du gillar din nya kompost trots att den är av plast.
Berit i Oviken