tisdag 22 januari 2013

Surdeg i rågbröd = gott

För något år sedan fick jag denna brödbok av min vän CBO.
Jag har bara bläddrat i den men förra veckan vart jag sugen på att göra
surdeg och baka rågbröd så då tog jag fram den.

 Sagt och gjort, startade upp en surdeg och det som var bra var
att surdegssatsen inte var så stor. Annars när jag har gjort surdegar så är
det 1 dl hit och 1 dl dit och sen har man surdeg till ett helt fotbollslag.
Denna surdegen var det bara msk-mått så det var väldigt lagom och lagom
mycket att spara och mata i kylen till nästa bak.

Jag hade i lite tranbär oxå för jag tycker det är så gott med frukt i brödet.
Det vart supergott, tog slut lite för fort. Det var ett jättebra recept för det vart 
bara 1 limpa och det är ju alldeles perfekt om man ska prova nya bröd.

På tal om kokböcker så rensade jag ut bland mina kokböcker häromdagen
och minskade utbudet i hyllan med hälften. Har man inte lagat ett enda
recept ur en bok köpt 1999 så behöver man nog inte ha den kvar.
Det känns så skönt med denna rensningsfas som jag är inne i.
Jag har ju varit som i dvala i 4 år innan jag fick barn med min sjukskrivning
av utbrändhet och diskbråck och nu har jag ork och lust att rensa och städat och
DET ÄR UNDERBART!!!
Jag har till och med orkat jobba 4 söndagar med att stugstäda turiststugor,
så härligt att orka!!!
För ett år sedan så fanns inte detta med på min världskarta att jag skulle 
må så bra nu och orka jobba samtidigt med att vara mammaledig.

3 kommentarer:

heidi sa...

surdegsbröd är underbart gott! fast jag läste på en annan blog igår att man kan frysa själva surdegen i portioner, och sedan plocka fram och börja "mata" igen. och att resultatet fortfarande blir utmärkt:)

instämmer - känslan av att orka är fantastisk! att vilja mycket OCH att sedan orka göra det också:) så det är verkligen roligt att du börjar må så bra, och att du orkar nu igen. att vara längst ner och att inte orka, det är tungt. och ett år är en lång tid! så desto roligare att det går åt rätt håll igen:)

Hamrånge slöjdare sa...

Jag tycker det är jätteroligt med nya limprecept.
Jag har haft surdeg ett helt år i frysen, gick väldigt bra att baka av den.
Vad skönt för dig att må så mycket bättre!!

Birgitta Lindh sa...

Heidi: det värsta är att jag varit sjukskriven sen okt 2008 så det har tagit lång tid att ens vara i närheten av att kunna komma tillbaka en liten bit MEN jag är stolt och mycket nöjd över mina söndagar.

Jo jag har oxå haft surdegar i frysen men till slut glömmer man bort vad dom är till för. Nog om det, kul med bröd är det i alla fall.

Tack för vänliga ord.