söndag 28 november 2010

En helg med mycket slutfört - FÅRklippning & hämtning av lammkött

Denna helgen har varit en mycket intensiv fårhelg med myckat avslut.
Fåren är klippta och lammen är slaktade.

Igår var Carina Jälkentalo här och klippte våra kvarvarande får och lamm i ett nafs och dom vart så fint klippta. Fast jag tycker att att dom ser ut som råttor eller nakna getter när dom är nyklippt.
Hon verkade även alla klövar.
Jag gav årslammen och ungtackorna en dos E-selen, samt att alla får och lamm fick en sträng flusa på ryggen. Dom äldre och betäckta tackorna kommer att få E-selen i pulverform senare i veckan.

 Dagny var bara tvungen att få behålla sina dreadlocks, hon ser så frän ut i dom.

Bara ännu ett kort på nyklippta får.
Dom kommer att få vara inne en vecka så dom får lite päls och lite vana mot kylan in dom får gå ut .
Dom kan ju klart välja hela vintern om dom vill vara inne eller ute - dörrarna står alltid öppna.
Fast inne finns det ju ett tjock härligt lager med halm att ligga i om dom vill.

Igår fixade min älskade F det sista som behövdes göras inför att rörmockaren och elektriken ska komma hit i slutet av veckan och montera in isolerade vattenkoppar uppe och nere ska vi ha en stor isolerande balja som många har till sina hästar - som tydligen ska vara bra.
Ska bli skönt att slippa bära vatten från huset till fjôset i vinter. Ja i år hade jag ju inte kunnat det utan det hade blivit stackars F som fått göra det.

Åh dessa högar med ULL gör att jag känner mig sååååå RIK!
Denna vecka ska jag sortera ullen och göra i ordning ullen för att ev skicka på spinneri - hoppas jag.
Ullen som är i ved-nät-säckarna är för eget bruk, som jag spinna, spinna, spinna och spinna på min spinnrock och bara njuta av hjulets gång. Sen ska jag sticka, sticka, sticka och sticka av min egna hemspunna ull.

I dom här säckarna är det skräpull som jag ska ta och isolera mina komposter som jag gjorde i somras av europa-pallar. Det kan ju inte bli sämre i alla fall. Sen ska jag be någon snäll att hjälpa mig gör tak på komposterna så att dom inte blir så fulla med snö. 

2 kommentarer:

Tomtan sa...

Ta det lungt!!!!!!

Anna sa...

Vilka kolsvarta får det blev kvar där under! Härligt att damen fick behålla sina dreads :) Även en fårskalle kan behöva något som skiljer henne från mängden.